Het begin - Speelgroep Roggel

In het najaar van 1977 kwam in Roggel een groep van diverse pluimage samen met als doel een blaasorkest op te richten. De achtergronden liepen uiteen, het merendeel had recent afscheid genomen van de lokale harmonie, anderen wilde na een langere periode van inactiviteit weer een instrument ter hand nemen. Maar er was een gemene deler, de liefde voor het musiceren in combinatie met plezier en gezelligheid.

Er moest nog een naam worden verzonnen voor dit bonte gezelschap. Omdat de groep vooral geen tweede harmonie wilde worden, werd voor de naam Speelgroep Roggel gekozen. Er werden partituren besteld. Er werden instrumenten aangeschaft. Omdat de groep zich ver wilde houden van bestuurlijke perikelen, werd een stichting opgericht (Stichting Cultureel Roggel), die de financiële en organisatorische zaken regelde. Via Kreato werd een dirigent geregeld en vervolgens werd een eerste repetitie gepland in de Meester Jan Muisschool (nu Basisschool De Zjwiek) in Roggel.

In eerste instantie lag de nadruk op het gezamenlijk muziek maken tijdens repetities. Na verloop van tijd bleek de school niet het ideale repetitielokaal en verhuisden we naar Café Buitenlust op de Laak in Roggel, lokaal ook wel bekend onder de naam Café Sjrake.

De Carnavalsmatinees

Van oudsher vormt de Matinee op carnavalsdinsdag een van de hoogtepunten van de Roggelse Vastelaovendj. Eind jaren zeventig werd Speelgroep Roggel door de lokale carnavalsvereniging uitgenodigd om tijdens deze festiviteit de muziek te verzorgen. Het eerste optreden was dermate geslaagd, dat we voor het volgende jaar werden geëngageerd en zo ontstond een traditie die tot ver in de jaren tachtig is voortgezet.

De jaren na de matinees

In de jaren negentig verlegde de aandacht zich langzaam maar zeker. Uiteraard werd er tijdens de carnaval nog wel opgetreden, eerst bij het Optochtbal in Roggel, later ook bij de allereerste edities van de Stasiefestasie in Roermond. En natuurlijk mag het memorabele optreden tijdens het LVK in 1995 in Roggel niet onvermeld blijven. Maar langzaam maar zeker werd ernaar gestreefd om het hele jaar door optredens te verzorgen. Tijdens braderieën en jaarmarkten, maar ook bij verzorgingstehuizen en in concertzalen. En niet te vergeten bij uitstapjes naar verre oorden. Bokrijk en ’s Gravenvoeren in België, Heerjansdam bij Rotterdam en Vianden in Luxemburg om maar enkele plekken te noemen.

25 jaar Speelgroep Roggel

start van Xpero

In 2002 werd het 25-jarig bestaan van Speelgroep Roggel groots gevierd. Voor de gelegenheid werd een CD gemaakt en deze werd gepresenteerd tijdens het jubileumoptreden in La Rochelle.

Maar ook was dit feitelijk het einde van de naam Speelgroep Roggel. De nadruk was gaandeweg komen te liggen op bigband muziek en Speelgroep Roggel besloot verder te gaan als bigband Xpero (voor geïnteresseerden: eXSPEelgroepROggel). Ook de muziekkeuze veranderde: van carnavalsmuziek en andere populaire muziek naar muziek uit de meer dan 100 jaar aan bigbandrepertoire.

Bezetting rond 2010

Xpero, een bigband in Leudal

En op dat punt zijn we nu dus aangekomen. Een bigband in Leudal. Veel muzikanten die ooit bij de Speelgroep zijn begonnen, zijn uitgevlogen en hebben elders hun weg gevonden. Anderen hebben nu juist voor Xpero gekozen als een alternatieve oplossing tussen een harmonie/fanfare en een feestorkest. Steeds meer maken mensen van buiten Roggel, uit de andere kernen van het Leudal maar ook uit Zuid-Limburg en zelfs België, deel uit van de club. Er is veel veranderd, maar de liefde voor het musiceren in combinatie met plezier en gezelligheid zijn gebleven.